Home Nauka Musk će u umjetnu inteligenciju uložiti 10 mlrd dolara u ovoj godini

Musk će u umjetnu inteligenciju uložiti 10 mlrd dolara u ovoj godini

Najavio je to izvršni direktor Tesle Elon Musk u objavi na platformi X. Musk je također naveo da će od 10 milijardi dolara kapitalnih izdataka za umjetnu inteligenciju ove godine, oko polovine biti interna potrošnja.
„Za izgradnju AI superklastera za obuku, hardver kompanije Nvidia čini oko dvije trećine troškova“, precizirao je Musk u objavi, prenosi Reuters. Ranije u utorak, Musk je navodno tražio od Nvidije da prioritizira isporuke AI procesora njegovim kompanijama X i xAI u odnosu na proizvođača električnih vozila.
Kompanija Tesla ponovo je u travnju potvrdila svoju prognozu kapitalnih izdataka od više od 10 milijardi dolara ove godine. Naveli su da očekuju da će kapitalni izdaci biti između 8 i 10 milijardi dolara svake od narednih godina.
Vijest da je Musk preusmjerio isporuke Nvidia AI čipova s Tesle na X dolazi uoči godišnjeg sastanka Tesle sljedeći tjedan. Dioničari trenutno glasuju uoči sastanka o tome hoće li ponovno odobriti Muskov paket kompenzacije od 56 milijardi dolara iz 2018. godine, prenosi Bizniz.
Musk posjeduje oko 13 posto udjela u Tesli. Prije nego što je prodao dionice Tesle kako bi kupio Twitter, sada X, za 44 milijarde dolara krajem 2022. godine, Musk je posjedovao oko 22 posto Tesle. Dionice Tesle oslabile su u utorak za 0,8 posto, nakon pada od jedan posto u ponedjeljak. Dionice su u svibnju oslabile za 2,8 posto, a od početka godine oko 30 posto, piše financa.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaOva dva obroka usporavaju metabolizam, a mogu da dovedu i do hroničnih bolesti
Sljedeća ObjavaKineska kafa nije za svakoga, a u nju ide sastojak koji bi vas mogao iznenaditi