Home Zabava Ovaj simbol biste uvijek trebali tražiti na kremi za sunčanje, evo šta...

Ovaj simbol biste uvijek trebali tražiti na kremi za sunčanje, evo šta predstavlja

Ovaj simbol biste uvijek trebali tražiti na kremi za sunčanje, evo šta predstavlja

Opekline, sunčanica i dehidracija samo su neki od rizika pretjeranog izlaganja suncu bez adekvatne zaštite. Boravak u hladu i pijenje puno vode može pomoći, no zaštita od sunca je i krema za sunčanje s faktorom za zaštitu, odnosno SPF faktorom, piše Mirror.

Nošenje SPF-a važno je za zaštitu vaše kože od štetnih UV zraka. Izlaganje UV zrakama bez odgovarajuće zaštite od sunca, može rezultirati opeklinama, osipom od vrućine, preranim starenjem kože te hiperpigmentacijom.

U nekim slučajima izlaganje UV zrakama povećava rizik od razvoja raka kože.

Pri kupovini krema za sunčanje uvijek biste trebali kupiti kreme na kojima se nalazi simbol UVA ili UVB. Unutar kruga trebaju biti zvjezdice, a broj zvjezdica će vam reći kolika je razina zaštite.

Kreme za sunčanje ocjenjuju se od jedne do pet zvjezdica na temelju razine zaštite koju nude, pri čemu je pet, dakako, najviša zaštita.
Šta je SPF?

SPF označava stupanj zaštite od štetnih zraka koje uzrokuju opekline. Posebno mjeri učinkovitost proizvoda u smanjivanju opeklina od sunca na vašoj koži.
Šta su UVA zrake?

UVA zrake su štetne zrake koje imaju sposobnost prodiranja duboko u dermis, sloj kože koji se nalazi dublje u tijelu. Ove zrake su stalno prisutne tijekom cijelog dana, a iako nisu odmah vidljive, njihov utjecaj je značajan – mogu prodrijeti kroz oblake, pa čak i kroz staklo, prenosi N1.

Poznato je da UVA zrake prodiru u kožu dublje od UVB zraka, što dovodi do dugotrajnih oštećenja kao što su različiti oblici raka kože. Također mogu značajno pridonijeti procesu starenja uzrokujući bore i pjege od sunca.
Šta su UVB zrake?

UVB zrake uglavnom se apsorbiraju u epidermisu i gornjim slojevima dermisa kože. Ove zrake su odgovorne za opekline od sunca i crvenilo kože. Iako ne prodiru tako duboko kao UVA zrake, jednako su štetne. UVB zrake značajno pridonose razvoju raka kože, uključujući melanom, a također ubrzavaju starenje kože.

Važno je napomenuti da percipirana razina zaštite koju pruža proizvod može biti varljiva. Na primjer, krema za sunčanje s niskim zaštitnim faktorom može imati više zvjezdica što ukazuje na visoku razinu UVA zaštite. No, to nije precizno kao što su kreme koje imaju naznačene faktore zaštite od UVA i UVB zračenja.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaGmail dobija veliko unapređenje
Sljedeća ObjavaYouTube za Android dobija korisnu funkciju