Home Nauka Ronioci u moru nedaleko od Hrvatske pronašli drevno blago: „Ovo je jedno...

Ronioci u moru nedaleko od Hrvatske pronašli drevno blago: „Ovo je jedno od najvažnijih otkrića“

Ronioci u moru nedaleko od Hrvatske pronašli drevno blago: „Ovo je jedno od najvažnijih otkrića“

Ronilac koji istražuje vode uz obalu Sardinije u Italiji otkrio je desetke hiljada bronzanih kovanica iz rimskog doba skrivenih među morskom travom.
Muškarac je odmah obavijestio vlasti o otkriću, koje se dogodilo blizu grada Arcačena. Na temelju lokacije blaga, stručnjaci vjeruju da bi ova riznica mogla biti povezana s neproučenim brodolomom, prema prevedenoj izjavi ministarstva kulture Italije.
Početne procjene težine stavljaju riznicu između 30.000 i 50.000 komada. Samo su četiri bile oštećene, ali čak su i one sadržavale čitljive natpise, uključujući datume i likove.
Dodatni pregled arheologa otkrio je da su folisi, vrsta velike kovanice korištene u Rimskom i Bizantskom carstvu, kovane negdje između 324. i 340. godine n.e. i bile su u “iznimnom i rijetkom stanju očuvanosti”, prema izjavi.
Kovanice su bile u opticaju tokom vladavine rimskog cara Konstantina Velikog, od 306. do 337. godine, prenosi Live Science.
– Blago pronađeno u vodama Arcačene predstavlja jedno od najvažnijih otkrića numizmatičkih nalaza u posljednjim godinama i ponovno ističe bogatstvo i važnost arheološke baštine u dubinama naših mora – izjavio je Luiđi La Roka (Luigi La Rocca), glavni direktor arheologije, likovnih umjetnosti i krajolika za mediteranski otok, piše avaz.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaČetiri namirnice koje nedostaju vašoj ishrani ako ste svakodnevno bez energije
Sljedeća ObjavaGoogle Maps dobija novu funkciju