Health Zdravlje holina i ćelijskih membrana

Holin čini većinu ćelijskih membrana u ljudskom tijelu. Ako se sjećate svojih dana na času biologije u srednjoj školi, mogli biste se sjetiti slike membrane masnih ćelija s njezinim prijenosnicima, receptorima i još mnogo toga. Stanične membrane kontroliraju toliko funkciju naših stanica da kad su oštećene, možemo dobiti simptome i na kraju kronične bolesti. Dobivanje dovoljno holina svakog dana presudan je dio održavanja ćelijskih membrana netaknutima.

‌‌‌‌Prednosti holina u mentalnom zdravlju

Holin povećava osetljivost ćelijskih receptora na dopamin i norepinefrin. Te su hemikalije odgovorne za to što nam pomažu da se osjećamo sretno i obratimo pažnju. Postoje studije koje čak sugeriraju da se Parkinsonova bolest, koja je djelomično posljedica nedostatka aktivnosti dopamina u mozgu, može poboljšati uzimanjem holina.

Holin je takođe kritična komponenta acetilholina, drugog važnog neurotransmitera koji ima ulogu i u simpatičkom i u parasimpatičkom nervnom sistemu. To je jedan od glavnih ciljeva anestezije, a holin može igrati važnu ulogu u oporavku od upotrebe anestezije.

‌‌‌‌ Prednosti holina u učenju i pamćenju

Više studija tokom nekoliko decenija sugerira da je holin uključen u kognitivne funkcije i neuroplastičnost od djetinjstva i kako starimo. Neuroplastičnost se definira kao sposobnost našeg mozga da se prilagodi i raste. To je kritični dio očuvanja zdravlja i sprečavanja kognitivnog propadanja i demencije.

‌‌‌‌Cholineova uloga u zdravlju kardiovaskularnih bolesti

Holin i njegov derivat – betain – donatori su metila koji opskrbljuju molekule ugljikom i vodonikom. Ova donacija metila važan je korak u nekoliko važnih funkcija tijela, poput stvaranja DNK i RNK. Donatori metila takođe pomažu u smanjenju nivoa homocisteina u tijelu. Homocistein je kardiotoksični molekul koji povećava rizik od srčanog udara i još više. Stoga je osiguravanje dovoljnog broja holina presudno za zaštitu vašeg srčanog zdravlja.

Holine i trudnoća

Odgovarajući holin može pomoći u prevenciji oštećenja neuralne cijevi kod fetusa tokom trudnoće. Pomaže leđnoj moždini da se u potpunosti formira u najranijim fazama bebinog života.

‌‌‌‌ Masna bolest jetre i holin

Jedan od glavnih simptoma nedostatka holina kod ljudi je nešto što se naziva bezalkoholna bolest masne jetre ili NAFLD. Ako vi ili voljena osoba imate ovaj poremećaj, vrijedi pročitati vezu između njega i niskog statusa holina. Uz to, nizak nivo holina može uzrokovati i oštećenje mišića.

Dijetetski izvori holina

Preporučena dnevna doza (RDA) za holin je između 425-550mg / dan. Najznačajniji izvori holina u ljudskoj prehrani su:

  • Goveđa jetra‌‌‌‌
  • Jaja
  • Soja
  • Piletina
  • Riba
  • Krompir
  • Grah

Za razgradnju holina trebaju vam probavni enzimi, jer zahtijevaju razgradnju enzima gušterače u oblik koji se može apsorbirati u naš krvotok.

Kolin možete dobiti i iz lecitina, koji je dostupan i kao dodatak, i u određenim prerađenim namirnicama, poput sokova i još mnogo toga.

Kako koristiti holin kao dodatak

Jedan od najlakših načina da unesete više holina u prehranu je dodavanje vitamina prehrani poput citicolina. Ako ne želite jesti većinu gore spomenutih izvora holina, možda bi bilo pametno uzimati dodatak svaki dan kako biste osigurali da unosite dovoljno za sprečavanje nedostatka.

Holin je nevjerojatna hranjiva tvar koja je presudna za optimalno zdravlje. Možete ga konzumirati u izvorima hrane ili uzimati kao vitaminski dodatak. Ako imate još pitanja, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako holin može poboljšati vaše zdravlje i je li povezan s vašim simptomima.

Link za poručiti dodatke prehrani: https://iherb.co/LD8gLe7d