Home Porodica Šta učiniti kada je dijete drsko i prkosi?

Šta učiniti kada je dijete drsko i prkosi?

Vaše dijete je oduvijek bilo anđeo, ali odjednom ste počeli primjećivati da je došlo do prekida u komunikaciji među vama. Možda je počelo govoriti na neprimjeren način, ili čak prevrtati očima. Da, to je srceparajuće, ali roditelji mogu pronaći izlaz i ispravno upravljati tim situacijama kako bi izgradili zdrave odnose sa svojom djecom.

Obzirom na to koliko je uzajamno poštovanje ključno za održavanje lijepih odnosa u obitelji stručnjaci ističu ovih 7 koraka kako se ponašati kada vam vaše dijete prkosi i drsko odgovara.

Korak 1: Izbjegavajte odgovoriti istim tonom.

Da, ponekad je teško ostati miran kad dijete prkosno i drsko odgovora, ali važno je kontrolisati vlastiti jezik. Trebali biste pokušati biti njemu primjer kako pokazati poštovanje. Vikanje, vriska ili loše riječi ne bi trebali probuditi Hulka u vama.

Istovremeno, nemojte dopustiti da vam dijete drsko odgovara. Uspostavite smjernice za očekivano ponašanje. Reagirajte kad čujete riječi poput: “Dobro”, “Da, u redu”, “Pusti me”, “Kako god.” Recite svom djetetu da ovakvu reakciju treba zaustaviti i dajte im šansu da isprave svoje ponašanje. Ne upotrebljavajte rečenice poput “nemoj to reći” i kleknite na razinu djetetovih očiju kada razgovarate s njima.

2. korak: pokušajte razumjeti problem koji imaju.

Nikad ne zaboravite da vaše dijete još uvijek uči kako kontrolirati svoje ponašanje i da ponekad ne zna kako se nositi s problemima. To je normalno kada pokazuju nedostatak strpljenja. Nakon što postavite granice kad je riječ o njihovom tonu, pokušajte shvatiti koji problem imaju. Kad dijete drsko odgovara nazad, ono izražava bijes, frustraciju, bol ili strah.

Svakako treba da provodite najmanje 15 minuta sami sa svakim djetetom svaki dan, posvećujući im usmjerenu, pozitivnu pažnju. Pokušajte razumjeti njihove potrebe, nade i snove. Možda je vaše dijete zainteresirano za proučavanje svemira, a nikad ih niste odveli u planetarij.

Korak 3: Recite svom djetetu da znate da su uznemireni.

Psiholozi savjetuju upotrebu rečenica poput: “Uuh! Te riječi zvuče kao da bi trebale povrijediti. Mora da si puno ljut ako mi se tako obraćaš.” Ili “Želim čuti više o tome, ali ne mogu slušati kada se osjećam napadnuto.” Zatim predložite da razgovarate o problemu nakon što ste oboje imali priliku da se smirite ako vaše dijete i dalje viče na vas.

4. korak: Pokažite posljedice i očekujte poštovanje.

Djeca bi trebala vidjeti kako im uljudnost može biti od koristi. Svaka loša riječ ili kolutanje očima ne smije se zanemariti. Ponekad im dovoljno može biti nekoliko podsjetnika, čak i nakon što uvidite problem lošeg ponašanja vašeg djeteta.

Dijete bi trebalo znati što očekivati svaki put kada vam prkose, zato budite uvijek konkretni i pokažite da vam nije u redu njihovo nepoštovanje. Također, posljedice lošeg ponašanja možete pokazati dodavanjem dodatnih poslova u kući ili skraćivanjem vremena za TV ili kompjuter: “Kad razgovaraš tako sa mnom, nećeš se moći igrati.” U ovom će slučaju to smatrati ozbiljnim. Ali nemojte zaboraviti održati svoja obećanja ako dijete ne prestane prkositi i drsko odgovarati vam nazad.

5. korak: Dopustite vašem djetetu da izrazi svoje mišljenje.

Zapamtite, ako djeca izražavaju mišljenje o nečemu, to je dobro. Ali trebali bi to učiniti na prijateljski način. Oni bi također trebali znati da imaju siguran prostor za to. Bolje je ne zaustaviti ih ili prekidati kada pokušavaju objasniti što zapravo misle.

Slušajte i obratite pažnju na to kakav problem imaju. Ključno je pokazati empatiju i razumijevanje, tako da vas dijete ne smatra neprijateljem.

Korak 6: Pokušajte shvatiti kada vam dijete obično prkosi

Ako ste primijetili bilo kakve obrasce kada vam dijete prkosi, to može biti dobra stvar. Ako ne, razmislite duboko o tome kada se takve stvari obično događaju. Možda se vaše dijete svakodnevno vraća iz škole lošeg raspoloženja. To može biti ključ za rješavanje velikog problema i izbjegavanje gorih posljedica u budućnosti.

7. korak: Pohvalite dobro ponašanje.

Svi se vole osjećati cijenjenim i vaša djeca nisu iznimka. Ako vidite da je vaše dijete prestalo prkositi i pokazuje vam zahvalnost, možete ih zagrliti, pohvaliti ili im se zahvaliti.

Ali istovremeno budite sigurni da djeca razumiju da prijateljski odnos ne znači da mogu dobiti sve što požele.

IZVORBright Side
Ranija ObjavaKako pripremiti ukusne palačinke
Sljedeća ObjavaKo je bio najpametniji čovjek na svijetu ikada i zašto nikad nismo čuli za njega?