Home Savjeti 10 grešaka koje pravimo prilikom punjenja telefona

10 grešaka koje pravimo prilikom punjenja telefona

Možda to niste znali, ali način punjenja telefona može biti presudan ne samo za vaše račune za struju i sigurnost, već i za vijek trajanja baterije. Danas korištene telefonske baterije temelje se na preciznom broju ciklusa punjenja, a kako bi trajale dulje, savjetuje se da ih nikada ne napunite na 100% ili ih ispraznite na 0%.

Evo nekoliko savjeta o ispravnom načinu punjenja telefona, tako da ga možete koristiti na najbolji mogući način i izbjeći bilo kakve opasnosti.

1. Punjač uvijek ostavljate u utičnici.

Punjač neprekidno vuče struju kada je u utičnici, čak i ako telefon nije spojen. To nije dobro za vaše račune za struju. Osim toga, adapter punjača oslobađa toplotu koja se može polako akumulirati i uzrokovati da se nešto u njegovoj blizini zapali, ili ako je zrak u sobi dovoljno vlažan, može kratki spoj adaptera uzrokovati požar.

Ako ga ne koristite, uvijek isključite punjač iz utičnice.

2. Bateriju punite do 100%

Ako svaki put napunite bateriju telefona na 100%, to će joj skratiti životni vijek. To je zato što svaka baterija ima precizan broj ciklusa punjenja i ako je uvijek napunite na 100%, ti će se ciklusi prije završiti.

Općenito pravilo bilo bi potpuno napuniti bateriju jednom mjesečno i držati je između 20% i 80% u svim ostalim danima.

3. Pustite da se baterija u potpunosti isprazni prije nego što je ponovo napunite.

Nije dobro pustiti bateriju ni na 0%. Zbog toga, što kao što smo rekli, najnovije litijeve baterije rade u ciklusima punjenja. Ako dopustite da se baterija isprazni do kraja, korak po korak uništit ćete vijek trajanja uređaja.

4. Ostavite telefon da se puni preko noći.

Ako ostavite telefon da se puni cijelu noć, trošit ćete električnu energiju i bateriju ćete napuniti više nego što je potrebno. To će također pokvariti cikluse punjenja baterije.

Još jedan razlog da se telefon tijekom punjenja nikada ne ostavlja preko noći je da biste bili sigurni da se ne pregrijava.

5. Koristite telefon dok se puni.

Ne biste trebali stalno prazniti bateriju telefona dok ju pokušavate napuniti. To dovodi do prevelikog naprezanja baterije, koja sada pokušava odraditi dvije stvari odjednom.

Ako vas netko nazove, možete isključiti telefon (i punjač iz utičnice) i ponovo ga nastaviti puniti nakon što završite poziv.

6. Telefon punite čak i kad je baterija iznad 20%.

Stalno punjenje telefona je pogrešno, jer to može uzrokovati da vam baterija traje manje nego što bi trebala.

Najbolji način da koristite bateriju je puniti ju samo kada je to doista potrebno: to znači kad je ispod 20%, ali iznad najmanje 5%.

7. Tijekom punjenja ostavljate maskicu za telefon na njemu.

Jedan od glavnih neprijatelja baterija je toplina, a ko punite telefon skupa sa njegovom maskicom ili kućištem za zaštitu, zarobljavate toplinu koja se proizvodi. Zbog toga će se baterija i ostali unutarnji dijelovi telefona zagrijati.

Prije punjenja telefona skinite maskicu da baterija “diše”.

8. Korisitite univerzalne i jeftine punjače.

Svaki telefon ima kompatibilni punjač koji se ne smije zamijeniti nekim druge marke ili onim koji je namijenjen drugom modelu. Ako ne koristite pravi punjač, snaga energije koja se prenosi na bateriju mogla bi biti previsoka ili premala. To bi moglo dovesti do pregrijavanja ili do stvarno sporog punjenja.

Najbolji punjač za vaš telefon je onaj koji ste dobili s njim kad ste ga kupili. Ako ste ga pokvarili ili izgubili, uvijek ga možete ponovo naručiti, ali budite sigurni da je to isti model!

9. Koristite nepoznate aplikacije za baterije koje opterećuju bateriju.

Besplatne aplikacije mogu biti korisne za praćenje performansi baterije, ali trebali biste biti oprezni koje koristite. Aplikacije koje su razvili nepoznati autori i koje nisu ocijenili proizvođači pametnih telefona mogu staviti bateriju pod jak napor i skinuti reklame na vaš telefon.

Prije upotrebe neke aplikacije, uvijek biste trebali provjeriti njen izvor da provjerite je li pouzdan.

10. Telefon punite sa laptopa.

Laptopi se često koriste za punjenje telefona, ali potrebno je duže vremena nego kada koristite uobičajene utičnice i ne aktivira mogućnost brzog punjenja baterije.

Ako ga želite brže i na najbolji mogući način napuniti, uvijek biste trebali koristiti adapter i zidnu utičnicu.

IZVORBright Side
Ranija ObjavaKo je bio najpametniji čovjek na svijetu ikada i zašto nikad nismo čuli za njega?
Sljedeća ObjavaPro Breeze™ Oscillating Tower Fan with Powerful Fan Automatic Oscillation with Remote Control and Timer, White