Home Savjeti 7 načina da sigurno uklonite nešto što vam se zaglavilo u oku

7 načina da sigurno uklonite nešto što vam se zaglavilo u oku

Naše trepavice, kapci i suze obično rade u timu kako bi spriječili ulazak stranih predmeta u naše oči ili ih brzo isprali ako uđu. Ali ipak, često se desi da komad pijeska ili neke prašine uđe u oko – kao npr. kada se vozite biciklom ili kada ste na plaži. To može oštetiti površinu rožnice oka, što može biti bolno, pa je važno da to znate što prije očistiti.

U ovom tekstu nabrojali smo nekoliko koraka koje možete poduzeti da izbacite nešto iz očiju, a da ih dodatno ne oštetite. Mimo toga u bonus odjeljku možete pronaći poseban trik za brzo ublažavanje osjećaja pečenja nakon što slučajno protrljate oči dok režete čili papričice.

Trebate znati kada potražiti medicinsku pomoć

7 Ways to Safely Remove Something Stuck in Your Eye
Bit će situacija kada sami nećete moći ukloniti nadražujući predmet iz oka, a tada je potrebno odmah potražiti medicinsku pomoć. Kao na primjer u nekom od sljedećih slučajeva:
  • Kada neko hemijsko sredstvo uđe u vaše oko..
  • Kada strani predmet uleti u oko velikom brzinom.
  • Kada krhotina stakla ili metala uđe u oko.

Međutim ako se radi o prašini ili pijesku, možda biste ga htjeli prvo pokušati izvaditi sami. Ali ako se nakon ispiranja i dalje javljaju simptomi poput crvenila, abnormalnog vida ili bola, nazovite liječnika da to provjeri.

1. Operite ruke prije nego što dodirnete oči.

7 Ways to Safely Remove Something Stuck in Your Eye

Ovaj se korak lako zaboravlja, posebno u slučajevima kada želite što brže ukloniti nadražujući predmet. Međutim, vrlo je važno da prije nego što dotaknete oči, ruke budu bez klica. Smanjit ćete rizik od pojave neželjenih bakterija ili još više prljavštine u očima, izbjegavajući neka vrlo neugodna stanja oka.

2. Pokušajte trepnuti i dopustite suzama da ga isperu. Ne trljajte oko.

7 Ways to Safely Remove Something Stuck in Your Eye

Trljanje očiju prirodna je reakcija koju gotovo svi imaju kad osjete da im nešto uleti u oko. Ali ovo bi zapravo moglo nanijeti još veću štetu vašim očima. Pokušajte se boriti protiv ovog poriva i pokušajte ukloniti pijesak ili prašinu trepćući više puta. Ovo je normalan način na koji vaše tijelo čuva oči od potencijalno opasnih predmeta, a moglo bi biti dovoljno da oslobodi vaše oko iritanta.

3. Pogledajte možete li uočiti ono što vam je ušlo u oko.

7 Ways to Safely Remove Something Stuck in Your Eye

Jednom kad se nađete na dobro osvijetljenom mjestu, samo pogledajte prema gore, pa prema dolje i sa strane. Pogledajte možete li odmah uočiti strani predmet. Ako ga ne možete odmah pronaći, možda se nalazi na unutrašnjosti jednog kapka. Da biste pregledali gornji kapak, moglo bi vam pomoći da na vrh postavite neki štapić i lagano preklopite poklopac preko vrha. Zatim pogledajte dolje i pogledajte možete li ga pronaći. Za donji kapak prvo pogledajte gore, a zatim uhvatite donji kapak, lagano ga povlačeći prema dolje.

4. Izvadite sitna zrnca pijeska ili prašine pomoću štapića za uši.

7 Ways to Safely Remove Something Stuck in Your Eye

Ako nađete strani predmet unutar kapka, možete ga pokušati izvaditi vlažnim štapićem za uši. Držite kapak jednim prstom, a zatim prislonite štapić na njega. Pokretima okretanja, držeći se podalje od oka, možete sigurno ukloniti nadražujući predmet.

5. Potopite oko u (čistu) vodu.

7 Ways to Safely Remove Something Stuck in Your Eye

Ako imate na raspolaganju specijalnu čašu za oči, iskoristite ju. Prvo isperite čašicu i ne dopustite da bilo što drugo dodirne njen rub ili unutrašnjost. Ako je moguće, napunite ju do pola čistom vodom ili sredstvom za ispiranje očiju. Zatim stavite čašicu preko oka da se ispere, čvrsto ju pritišćući uz kožu kako tečnost ne bi curila van. Zabacite glavu unazad i širom otvorite oko. Pomičite oko s jedne strane na drugu te gore-dolje kako biste omogućili da tečnost ispere sve dijelove oka.

7 Ways to Safely Remove Something Stuck in Your Eye

Ako vas ovaj način pomalo plaši, uvijek možete odabrati drugu opciju. Jednostavno si nabavite posudu s vodom i zagnjurite u nju glavu s otvorenim očima. Pomičite oči tako da voda može isprati sve dijelove. Kada ustajete, trepnite nekoliko puta i provjerite je li iritant nestao.

7 Ways to Safely Remove Something Stuck in Your Eye

Treća opcija je izlaganje oka tekućoj vodi, bilo iz slavine ili iz tuša. Držite donji kapak lagano prema dolje s glavom nagnutom u jednu stranu. Neka mali mlaz vode ispere neželjeni predmet.

6. Ispirite oči dovoljno vremena.

7 Ways to Safely Remove Something Stuck in Your Eye

Važno je znati koliko dugo trebate ispirati vaše oko. Za bilo što blago nadražujuće, poput sapuna za ruke ili šampona, trebalo bi biti dovoljno 5 minuta. Kada vam neke hemikalije uđu u oko, pobrinite se da ih ispirete najmanje 15 minuta. Za prodorne kiseline (npr. natrijum ili kalcijum hidroksid) trebate ispirati najmanje 60 minuta. I zapamtite, kad vam hemikalije uđu u oko, uvijek morate potražiti i medicinsku pomoć!

7. Neka vam prijatelj pomogne.

7 Ways to Safely Remove Something Stuck in Your Eye

Ako imate ovakvih problema, uvijek možete zamoliti prijatelja da vam pomogne. Druga osoba će vjerovatno biti nešto mirnija i može tražiti komadić zaglavljen u vašem oku. Povucite kapak prema dolje i pogledajte prema gore, dovoljno polako da osoba koja vam pomaže ima priliku dobro pregledati vaše oko. Pazite da prvo opere ruke!

Bonus: šta učiniti kada utrljate ljutu čili papričicu u oko

7 Ways to Safely Remove Something Stuck in Your Eye

Bolje je ne ispirati vodom, jer će to samo pogoršati osjećaj pečenja. U ovakvoj situaciji možete koristiti mlijeko jer je kiselo i razgrađuje kapsaicin u ljutoj paprici, ublažavajući tako bol. Prvo operite ruke sapunom, a zatim ih namočite u malo mlijeka da biste se riješili bilo kakvog čili ulja s prstiju. Zatim lagano dotičite oko papirom namočenim u mlijeko.