Uzrokuje li slaba želučana kiselina alergije ili su to samo odškrinuta vrata svima nepozvanima?

LAJKUJTE NAS NA FACEBOOK-U

Možemo li “otopiti” alergene pomoću jake želučane kiseline?

Što zapravo znači “jaka želučana kiselina”?

Danas ćemo govoriti o toj tajnoj povezanosti alergija te jakosti i količini želučane kiseline.

Normalna kiselost želuca, tzv. ph, treba biti od 1 do 3 što je izrazito kiselo i ustvari je milijun puta više kiseline nego u krvi, a svrha tako jake kiselosti je:

 • Prvo, želučana kiselina služi za probavljanje bjelančevina – a da biste imali alergiju, mora postojati protein, a kada imate neprobavljeni lanac proteina, oni se spuštaju u probavni sustav i ako imate istodobno sindrom propusnih crijeva, ti neprobavljeni komadići proteina ulaze dublje u tijelo te ih imunološki sustav počinje ciljati i stvara se preosjetljivost – alergija.
 • Drugo, kiselina pomaže sterilizirati hranu od mikroba, virusa, bakterija, gljivica, kandide. Dakle, ako unosom hrane unesemo i neke mikrobe, oni bi trebali biti neutralizirani na razini želuca te ne smiju ići dublje u sustav gdje mogu stvoriti sve vrste problema.
 • Treće, jaka želučana kiselina i po količini i po kiselosti može otopiti i neutralizirati razne spojeve – potencijalne alergene – koji mogu biti loši po naše zdravlje.
  Četvrto, kiselina pomaže u apsorpciji minerala i vitamina, a oni su potrebni za mnoge kemijske reakcije u tijelu.

Ali ako ne možete apsorbirati kalcij, magnezij, selen, cink, bakar, željezo i mnoge druge minerale, imunološki sustav će biti narušen – jer na bojištu nema dovoljno materijala za obranu. Loša je logistika i naši momci, koji se bore za naše zdravlje, nemaju se čime boriti protiv napadača.

A takvo stanje može samo povećati prijemčivost na alergije ili čak astmu.

Ako si date truda i pogledate podatke o niskoj razini kiseline želuca i niskoj kiselosti kiseline, jedan od pojmova koje ćete pronaći je hipoklorhidrija.

A uz tu famoznu hipoklorhidriju vidjet ćete hrpu simptoma koji se mogu pojaviti zbog slabe želučane kiseline kao što su:

 • plinovi,
 • probavne smetnje,
 • podrigivanje,
 • nadutost,
 • alergije,
 • slaba ili nikakva apsorpcija B12 vitamina,
 • povećanje količine kandide.

Može se pojaviti i stanje zvano bakterijska kontaminacija tankog crijeva – gdje mikrobi rastu u tankom crijevu umjesto u debelom crijevu i ako je kiselost slaba – znači prealkalna, i ako je količina kiseline premala, onda će biti jako teško neutralizirati mikrobe koji su se naselili i počeli rasti u tankom crijevu.

Javlja se također refluks kiseline – stanje u kojem se želučana kiselina vraća iz želuca u suprotnom smjeru, gore, prema jednjaku zbog nezatvaranja gornjeg poklopca (sfinktera) želuca. Ali i tome ima lijeka.

To sve su simptomi niske kiseline u želucu i njene slabe kiselosti.

A evo i nekih mogućih razloga:

 • Hipotireoidizam – spora štitnjača.
 • Prehrana s niskom razinom soli – zašto? Potreban je natrijev klorid za dobivanje klorovodične kiseline.
 • Antacidi – dvosjekli mač ponekad tupe oštrice
 • Prečesta i pretjerana upotreba antacida – nije baš poželjna, ali je kratkoročno najlakše i najbrže rješenje.

Ponekad omiljena hrana može stvarati i izazvati pojačano lučenje želučane kiseline ili je prisutan trenutni nedostatak želučane kiseline u trenutku konzumacije omiljene hrane.

U tom trenutku osjećamo jako žarenje ili pečenje, možda tupu dubinsku bol u želucu, što se pokušava riješiti upotrebom antacida – to jest tvari koje neutraliziraju želučanu kiselinu.

I da, naravno da oni djeluju kratko vrijeme, a onda se to ponovno javi pri konzumaciji te naše prefine i omiljene hrane, stoga se pojavljuje zanimljivo ponašanje i navika koja ide prilike ovako:

Mogu jesti hranu koja mi smeta dokle god mogu upotrebljavati antacide.

Znači uvijek mogu jesti uzrok te ću ga liječiti antacidima – sam sebi stvarati probleme!?

Konačni rezultat na dugi rok: manjak kiseline i još jača bol u želucu.

Izbjegavati hranu koja smeta sve dok se ne popravi želudac.

Neželjeni oportunistički gost iskorištavatelj – Helicobacter pylori
H. pylori je jedna bezobrazna, oportunistička bakterija izrabljivačkih nakana.

To je zapravo mikrobna infekcija koja može inhibirati lučenje želučane kiseline i živjeti udobno pri sniženoj kiselosti želuca. Ona besramno i bespravno iskorištava nisku kiselost želuca te se lako nastani u želucu.

Kiselost želuca koja odgovara ovoj oportunističkoj bakteriji je razine 4.

A za normalno funkcioniranje treba razina 1.

Više uzročnika – zajedno su jači i još k tome s opasnim nakanama
Više njih, naoko bezopasnih, kad se skupe istovremeno, zajedno zavjeru kuju.

Evo ih poimence…

Niska količina vitamina B3, stalne nervoze i emocionalni stres te pijenje previše vode neposredno prije velikog obroka ili proteinskog obroka (najčešće mesnog) ili usred obroka – sve to ima potencijal da oslabi želučanu kiselinu ili stvori nedostatak kiseline u želucu.

Postoje načini koji mogu pojačati kiselost želuca.

Jedan je uzimanje tableta betain-hidroklorida s pepsinom.

To je zakiseljivač želuca dobiven iz cikle s dodatkom enzima pepsina za probavu proteina.

Taj proizvod pomaže u zakiseljavanju i ponovnom uspostavljanju normalnih razina kiselosti želuca – između 1 i 3 – te lakšoj probavi proteina.

Poanta je ako su vaše alergije potaknute niskim razinama i jakostima kiseline, zakiseljavanje želučane kiseline, tj. želuca može poboljšati vaše stanje ako nemate čir na želucu.

Jača kiselina će probaviti i neutralizirati spojeve koji mogu izazvati alergije.