Home Hrana LJEKOVITA BILJKA IZ PRIRODE! Da li ste probali salatu od maslačka?

LJEKOVITA BILJKA IZ PRIRODE! Da li ste probali salatu od maslačka?

LJEKOVITA BILJKA IZ PRIRODE! Da li ste probali salatu od maslačka?

Maslačak i jagorčevina su dvije veoma ljekovite biljke i djeluju izuzetno blagotvorno na naše organe za varenje, na jetru i crijeva. Poboljšava prokrvljenost bubrega.

Salata od maslačka – ukusno, a zdravo

Salata od maslačka se preporučuje ljudima koji su imali srčani ili moždani udar zato što ima jako veliku količinu manitola – supstance koja pomaže da se što prije oporave.

Važno je imati u vidu da kada pravimo salate od divljeg i samoniklog bilja da to treba jako pažljivo oprati. Naravno, podrazumijeva se da biljke beremo sa ekološki što čistijeg područja. Na taj način ćemo maksimalno iskoristiti njihovu ljekovitost i jesti salatu koja u sebi nema pesticida i drugih materija koje su česte u salatama koje se uzgajaju, piše RTS.

Salata od maslačka i jagorčevine je jako popularna u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji.

Jagorčevina je biljka koja odlično djeluje na naše organe za disanje i koristi se protiv kašlja.

Kada smo isjeckali oprane i osušene listove jagorčevine i maslačka, blago posolimo i začinimo sa sokom od polovine limuna i nalijemo maslinovim uljem. Kombinacija limuna i maslinovog ulja je takođe jako dobra za našu jetru.

Salatu možemo ukrasiti cvjetovima jagorčevine koji su potpuno jestivi.

Momčilo Antonijević preporučije da ne propustimo priliku da tokom proljeća pojedemo ovu salatu bar nekoliko puta.

Maslačak je korov, ali i ljekovita biljka gorkog ukusa. Pun je kalijuma, eteričnih ulja, vitamina C, gvožđa i raznih drugih supstanci pogodnih za naše zdravlje, a cijela biljka maslačka je jestiva.

Pravilna priprema čaja od maslačka

Čaj od korijena i lista maslačka se drugačije pripremaju.

Čaj od korijena: Punu kašiku korijena maslačka stavimo u 250 mililitara hladne vode, pustimo da provri, poklopimo, stavimo da stoji petnaestak minuta, procijedimo i popijemo toplo.

Čajevi od gorkih biljaka kao što je maslačak uvijek se pije nezaslađen i uvijek se pije prije jela.

Čaj od lista: Čaj od lista maslačka se ne kuva, već se samo preliva ključalom vodom. Ostavi se da stoji dvadesetak minuta do pola sata, i onda se pije.

Listove maslačka za salatu i čaj najbolje je skupljati u rano proljeće dok biljka ne procvjeta. Korijen, pak, treba vaditi u poznu jesen kada biljka završi sa vegetacijom, i tada u njemu ima najviše inulina.

“Inulin je vlakno koje je nerastvorno u našem digestivnom sistemu i koje je jako korisno posebno za ljude koji imaju dijabetes”, napominje Momčilo Antonijević.

Cvijet

Cvjetovi maslačka sadrže supstancu helenin, provitamin A, vitamin B2 i veoma su korisni ljudima koji imaju problema sa vidom, posebno u večernjim časovima. Njima se preporučuje čaj od cvjetova maslačka. A austrijska travarka, Marija Treben, vratila je u modu i med od maslačka.

“To nije pravi med, već sirup koji se dobija od cvetova maslačka. Nisam veliki poklonik tih sirupa koji u sebi imaju veliku količinu šećera, ali oni koji vole taj ukus mogu da naprave sirup za čiju pripremu je relativno lako pronaći recept”, dodaje Antonijević.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaZapanjujući rezultat : Naučnici snimili šta se dešava u mozgu čovjeka koji umire
Sljedeća ObjavaTutankamonov bodež je napravljen od meteorita