Home Nekategorisano Šta se događa s vašim tijelom kad vas ujede komarac

Šta se događa s vašim tijelom kad vas ujede komarac

Riječ “komarac” prije svega podsjeća na svrab i oticanje koji se događa nakon uboda. Ali rijetko razmišljamo o tome što se događa dok se ovaj insekt hrani nama i zbog čega se zapravo češkamo. Prema istraživanju razlog je u slini komaraca.

Bright Side objašnjava šta se događa s vama prije, za vrijeme i nakon uboda komarca. Na kraju, možete pronaći i bonus koji će vam reći kako se boriti protiv naših zujućih prijatelja.

Komarci vam pljuju na kožu kako bi ublažili bol.

Kao što studija pokazuje, komarcu treba oko 4 minute da napuni želudac krvlju. Problem je u tome što bi ih za to vrijeme njihova žrtva mogla primijetiti i ubiti prije nego što misija završi. A kamoli činjenica da je sam ugriz bolan, što bi moglo značiti da se agresor može pronaći još brže.
Pljuvačka komarca ima sredstvo koje umrtvljuje kožu. Dakle, nakon što nas insekt pljune, ugriz ne osjetimo. Nakon toga naši mali vrckavi prijatelji počinju tražiti krvne žile ispod kože. Sondiraju nekoliko puta dok ne pronađu nešto čime se hrane.

Pljuvačka im pomaže da lakše sisaju krv.

Čim se pronađe vena, komarac još jednom pusti pljuvačku. Sadrži više od 100 proteina koji služe u različite svrhe – od kojih jedan čini da se krv ne zgrušava. Na ovaj način je lakše sisati.

Stvar je u tome da nakon što je vena oštećena, naše tijelo počinje da je liječi. To bi moglo spriječiti insekte da se njima hrane. Ali ova lukava stvorenja našla su način da to zaobiđu. Kao što studija kaže, pljuvač protiv komaraca ima sredstvo koje zaustavlja ovaj proces i širi krvne žile.

Ugrizi vas svrbe jer smo alergični na njih.

Krivmo za pljuvačku. Ugriz sadrži netoksične proteine koji mogu rezultirati svrabom, crvenilom i oticanjem – na različitim nivoima jačine. A postoje ljudi koji uopće nemaju alergije.
Vaše reakcije na vaše prve ubode komaraca su najoštrije, čak i više nego ako vas stalno grizu tijekom 2-20 godina zaredom. Komarci polažu jaja u mirnu vodu pa se ne mogu razmnožavati na mjestima gdje je pokrivena ledom veći dio godine. Kao rezultat toga, ne grizu ljude koji često žive tamo. Ali ako se preselite odatle na neko tropsko mjesto, možda će vam biti teško s prvim zalogajima.

Bonus: Stvari koje možemo učiniti da bismo dobili manje zalogaja.

Prema istraživanjima, komarce nas privlači zbog našeg mirisa koji proizvode različiti mikrobi koji žive na našoj koži. Zbog toga bi pranje nogu baktericidnim sapunom insekte moglo izbjeći da vas grizu. Takođe je važno koristiti repelent. Osim sintetičkih, možete koristiti ulje eukaliptusa koje se pokazalo efikasnim protiv uboda komaraca.

Jeste li jedan od onih koje komarci često ugrize ili vas teško uopće ugrize? Šta činite da se zaštitite od komaraca?

Ranija ObjavaKako ostati siguran ako se nađete licem u lice s divljom životinjom
Sljedeća ObjavaZašto se iznenada probudimo kad zaspimo