Home Hrana Znate li kako je nastala bijela čokolada? Priča je veoma interesantna

Znate li kako je nastala bijela čokolada? Priča je veoma interesantna

Znate li kako je nastala bijela čokolada? Priča je veoma interesantna

Postoji jednostavna nauka koja objašnjava zašto je to tako. Pravi se samo od putera ili masti iz zrna kakaovca. Bijela čokolada ne sadrži nikakve krutine kakaovca koje tamnoj i mliječnoj čokoladi daju prepoznatljiv okus i boju.

Bijela čokolada se pravi miješanjem kakao putera, mlijeka u prahu, šećera, lecitina i ponekad vanilije. Zbog odsutnosti kakaove mase, bijela čokolada ima znatno niži sadržaj polifenola i antioksidativno djelovanje u usporedbi s mliječnom i tamnom čokoladom.

Zbog toga nutricionisti često odvraćaju ljude od pretjeranog uživanja u bijeloj čokoladi. Često se kaže da je ‘najzdravija’ čokolada tamna čokolada s visokim udjelom kakaa. Unatoč tome što nije najzdravija, u poslastici od bijele čokolade uživaju milioni ljudi diljem svijeta, ali mnogi ne znaju da ga je Nestle napravio greškom još 1930-ih.

Web stranica firme podijelila je priču o tome kako je dodala kakao puter Nestrovitu – dodatku prehrani za djecu – kako bi napravila kruti tabletirani oblik mlijeka. Pritom je čokoladna firma slučajno izumila bijelu čokoladu.

Ubrzo nakon toga, Nestlé je shvatio da može proizvoditi nemedicinske verzije Nestrovita, Milkybar koji danas mnogi poznaju i vole bila je prva bijela čokoladna pločica stavljena na police trgovina 1936. godine.

Bijela čokolada se pravi od kakao putera, šećera i mlijeka, zbog čega ima visok sadržaj zasićenih masti. Dok bijela čokolada sadrži dobru količinu kalcija, ona nije zdrava hrana jer ne pruža značajne doze drugih esencijalnih hranjivih tvari koje bi nadoknadile visok sadržaj kalorija, šećera i masti.

Taj visok sadržaj šećera čini bijelu čokoladu najslađom varijantom u usporedbi s tamnom ili mliječnom čokoladom. Mliječna komponenta također često dovodi do mnogo kremastijeg okusa bijele čokolade.

Dok bijeloj čokoladi možda nedostaju čvrsti dijelovi kakaa koji se nalaze u drugim vrstama čokolade, ona ima svoj jedinstveni, bogat i slatki profil okusa koji je čini omiljenom među mnogim ljubiteljima čokolade. Bijela čokolada, koja je inače široko dostupna tokom cijele godine, ipak ima svoje mjesto na policama trgovina, iako zapravo nije čokolada, piše Večernji List.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaPet ljetnjih pravila za njegu plave kose
Sljedeća ObjavaVještačka inteligencija prepoznaje laganje bolje od ljudi