Home Hrana Šest namirnica koje možete jesti za jačanje imuniteta i borbu protiv infekcija

Šest namirnica koje možete jesti za jačanje imuniteta i borbu protiv infekcija

Šest namirnica koje možete jesti za jačanje imuniteta i borbu protiv infekcija

U nastavku izdvajamo šest vrsta namirnica koje liječnici preporučuju za jačanje imuniteta i borbu protiv infekcija.

Citrusno voće

Vitamin C u agrumima, poput naranči, grejpa, limuna i limete, nije samo snažan antioksidans, već podržava urođeni i adaptivni imunološki sustav, prenosi Parade.

“Utjecaj vitamina C potiče brže zacjeljivanje rana, utječe na stvaranje jače barijere kože, arterija, crijeva i patogena, smanjuje oksidativni stres koji bi mogao pogoršati infekcije te čisti nusproizvode procesa borbe protiv infekcije”, ističe dr. Stacie Stephenson.

Borovnice

“Borovnice sadrže antocijane, prirodne bioaktivne tvari za koje se pokazalo da povećavaju imunološku aktivnost u tijelu, a istovremeno smanjuju upalu”, objašnjava dr. William W. Li. Ovo popularno voće odličan je odabir za redovitu konzumaciju, a velika prednost je što se borovnice mogu jesti tijekom cijele godine, u svježem ili smrznutom obliku.

Zeleno lisnato povrće

U borbi protiv infekcija i bolesti, pomaže konzumiranje zelenog lisnatog povrća. “Beta karoten u zelenom lisnatom povrću mijenja se u vitamin A tijekom procesa probave i asimilacije, a vitamin A ima protuupalne supermoći”, objašnjava Stephenson.

Također, jedenje zelenog lisnatog povrća djeluje i kao pojačivač imunološkog sustava, regulirajući stanične imunološke odgovore, povećavajući funkciju barijere dišnog i probavnog trakta, optimizirajući imunološku funkciju stanica koštane srži, povećavajući proizvodnju protutijela i inhibirajući razvoj upalnih stanica, prenosi Parade.

Sjemenke bundeve

Dr. Stephenson objašnjava da su sjemenke bundeve “izvrstan izvor magnezija, koji pomaže u borbi protiv infekcija sintetiziranjem protutijela, smanjuje upalu koja pogoršava infekciju i čisti zarazne mikrobe iz tijela tako što ih veže za limfocite radi uklanjanja”, prenosi N1.

Jabuke

Još jedna korisna namirnica koju možete jesti su jabuke. Dr. Uma Naidoo izdvojila je jednu studiju u kojoj su “ljudi jeli jednu jabuku dnevno, a rezultati su pokazali da su zbog toga manje koristili lijekove na recept”. Dodala je da je istraživanje izdvojilo brojne zdravstvene dobrobiti jabuka, uključujući antioksidativna i protuupalna svojstva.

Ono što kod jabuka utječe na borbu s infekcijama je flavonoid khellin, koji može otvoriti dišne putove kada imate infekciju. Jabuke su također bogate vlaknima, što može pomoći u smanjenju upale u tijelu.

Čili papričice

Dr. Naidoo je na popisu izdvojila i čili papričice koje sadrže spoj kapsaicin. “Uz mnoge druge korisne zdravstvene prednosti, čili papričice su bogate antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu, ali i protiv bakterijskih infekcija te mogu uzrokovati razrjeđivanje sluzi i lakše uklanjanje iz pluća kod određenih respiratornih infekcija”, objašnjava ona.

(Haber.ba)

Ranija ObjavaZala Đurić: ‘U privatnom životu govorim neki jugoslavenski miks. Ne znam čija sam. Ali znam da sam naša’
Sljedeća ObjavaAI halucinira, a evo zbog čega je to problem